

Den anerkjente lungekreftlegen Bjørn Henning Grønberg ber nå helsepolitikerne på Stortinget om å tenke seg grundig om før de åpner opp for salg av e-sigaretter med nikotin. Han mener at røyking er på vei ut, og at Norge ikke trenger et nytt produkt som får unge mennesker hektet på nikotin, som er helseskadelig og som også kan være en introduksjon til røyking.
- Jeg er veldig skeptisk til at det åpnes for å selge e-sigaretter med nikotin fra neste år. Det kan være helsegevinster ved at røykere går over til å dampe, men det trengs mer forskning for å kunne slå dette fast, sier han.
Han mener at det sentrale spørsmålet er om e-sigaretter skaper nikotinavhengige ungdommer eller hjelper sigarettrøykere til å slutte.
-Samtidig ser vi i Norge at det over mange år har vært en gledelig nedgang i de som røyker. E-sigaretter kan se ut til å være en enkel løsning for å redusere denne nedgangen ytterligere, men som vi ser fra USA at e-sigaretter skaper nye problemer. Vi vet at e-sigaretter appellerer til unge som ellers ikke ville begynt å røyke. Nikotin er svært avhengighetsskapende og jeg er bekymret for at e-sigaretter og damping kan bli en introduksjon til røyking og nikotinavhengighet for mange unge, sier Grønberg.
Grønberg forteller at det tok mange år før skadevirkningene av røyking ble dokumentert og erkjent. Han sier at det i tillegg til de akutte lungeskadene som nå har oppstått, er grunn til å frykte at det vil oppstå flere alvorlige effekter på lang sikt knyttet til bruk av e-sigaretter.
- For røyking tok det mange år før skadevirkningene ble dokumentert og enda lenger tid før myndighetene satte i verk tiltak for å få folk til å slutte å røyke. I tillegg til akutte lungeskader, er det derfor grunn til å frykte flere alvorlige effekter på lang sikt knyttet til bruk av e-sigaretter, som kreft og hjerte-karsykdom, sier han.
I USA har damping fått en epidemisk utvikling blant unge. De amerikanske helsemyndighetene, FDA, trodde at damping skulle bli et alternativ til sigaretter, men i stedet har det har blitt svært populært blant unge som aldri tidligere har røyket.
I USA er det nemlig først og fremst unge tidligere ikke-røykere som er e-sigarettbrukere - ikke voksne røykere. Ferske tall viser at 27,5 prosent av tenåringene i alderen 14-18 år hadde brukt e-sigaretter eller annen damping siste 30 dager. Bare under 3 prosent av de voksne i USA bruker e-sigaretter. Amerikanske helsemyndigheter og andre observatører kaller denne utviklingen rett ut for en epidemi.
En undersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå fra 2017 viser at 1-2% av nordmenn damper daglig.
Årsaken til dampe-epidemien blant unge i USA tilskrives først og fremst e-sigarettprodusenten Juul. Fra en beskjeden markedsandel ved oppstarten i 2015, fikk selskapet i løpet av få år en markedsandel på 70 prosent av e-sigarettsalget, hovedsakelig ved å rette markedsføringen mot unge gjennom ulike sosiale medier som Twitter, Instagram, Facebook og Youtube. Juuls reklame retter seg entydig mot tenåringer via sosiale medier og influencers som er betalt for å markedsføre produkter på Twitter, Instagram og Facebook. Kritikere sier også at Juuls fruktige smaker er designet og målrettet mot tenåringer, og at deres reklame likner på sigarettreklamen på 1950-70-tallet.
Her kan du se reklamen til Juul og danne deg din egen mening:
Juul er et grunderselskap som på rekordtid har oppnådd en markedsverdi på 15 over milliarder dollar. I desember 2018 kjøpte Altria Group, som eier produsenten av Marlboro, seg inn i Juul med en betydelig eierandel. Altria Group betalte 12,8 milliarder dollar for 35 prosent av aksjene i Juul som med dette ble verdsatt til svimlende 38 milliarder dollar.
De populære e-sigarettene har nå blitt forbudt i flere delstater etter dødsfallene og helseskadene og snart kommer et nasjonalt forbud mot e-sigaretter med smak.
I dette bildet vil altså norske politikere introdusere e-sigaretter med nikotin i Norge.
Helt tilbake i 2016 vedtok Stortinget å oppheve forbudet mot salg av nikotinholdige e‑sigaretter. Bakgrunnen er at EUs tobakksdirektiv skal innlemmes i EØS-avtalen slik at det blir det lov å selge e-sigaretter i Norge. Endringene vil tre i kraft i løpet av 2020. Forbudet blir erstattet av et system der selgere og importører må redegjøre for produktets sikkerhet til Legemiddelverket seks måneder før det slippes på markedet.
Samtidig har Folkehelseinstituttet fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet om å samle tilgjengelig kunnskap om damping og helsefare. Det er usikkert når denne rapporten vil foreligge.