
Trening
Gåing er undervurdert som trening
Ønsker du å holde deg oppdatert?
Få de siste nyhetene fra helsebransjen rett i innboksen!
Forskjellen på å løpe eller gå er ikke så stor, så lenge du får opp pulsen. Går du fort, så har det veldig bra helseeffekt. Gevinsten ved å løpe i stedet for å gå er så liten at du kan hive deg på gå-trenden med verdens beste samvittighet.
Det er alt for få som beveger seg nok, sier Johan Kaggestad. To av tre i den norske befolkningen trener for lite. Det vil si mindre enn det minimumet på 150 aktive minutter i uken som er helsemyndighetenes anbefaling. Kaggestad har derfor stilt spørsmålet om det å gå er trening og filosoferer rundt dette i den nye boken «Gå! Verdens beste mosjon».

Jeg opplever at det som er blitt trening foregår på treningssentre eller i marka på relativt stor intensitet. Vi har brukt pulsklokker på mange som har gått og har sett at pulsen heves så mye at det er langkjøringspuls. Gåing er undervurdert som treningsform, sier Kaggestad, som mener at effekten av gåing har gått inn i glemselen.
Tour de France-eksperten til TV 2 er nå spesielt opptatt av gåingens effekt som treningsform.
– Mange folk som er utrente har en opplevelse av at trening skal være så hardt, ettersom man ser Ole Einar Bjørndalen med slim rundt munnen eller Bjørn Dæhlie som kaster seg over mål. Men for disse eliteutøverne er 80–85 prosent av treningen i behagelig treningsfart. Det er pratefart og rolig løping for dem. For dem som ikke er trent er det gåing, sier Kaggestad.
Sigmund Alfred Anderssen, leder av seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole, ser et stort potensial til bedret folkehelse dersom nordmenn går mer.
– For de fleste vil gåing være trening, forutsatt av at man går litt fort. Selv for de best trente av våre menn og kvinner så vil det å gå være trening dersom det er i trapper eller i motbakke. Det vi vet er at snittnordmannen har et stort potensial til å øke sitt aktivitetsnivå, sier han, og viser til at sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helse er veldig sterk, sier han.
Begynn med 20–30 minutters tur i by eller natur som ikke er veldig krevende. Øk gradvis lengde på turen, tempo og «motstand» fra naturens side.
Skal du ha god treningseffekt av å gå, må du i hvert fall gå fire ganger i uka i 30 minutter eller slik at du blir litt varm og svett på ryggen.
Å gå kan være veien fra sofaen til toppform. Husk at toppformen kan måles i så mangt. Følelse av velvære og overskudd, tid opp et fjell eller rundt et vann.