
Helseteknologi, Politikk
Tiden er moden for å overlate ledelsen av nasjonal E-helse til andre
Direktoratet har det siste året måtte tåle både faglig debatt om Akson og sterk kritikk for konsulentbruken. Bergland sier dette har vært krevende.
– I direktoratet er det om lag 170 kompetente ansatte, som hver dag står på for et enklere Helse-Norge. Bildet som har blitt skapt i media av et konsulentstyrt direktorat stemmer ikke, og er svært urettferdig overfor disse dyktige medarbeiderne. Kanskje kan det at jeg slutter gi mer arbeidsro fremover, sier Bergland.
Ønsker du å holde deg oppdatert?
Få de siste nyhetene fra helsebransjen rett i innboksen!
Bergland har ledet direktoratet siden opprettelsen i 2016. Fra 2010 til 2016 var hun divisjonsdirektør i e-helsedivisjonen i Helsedirektoratet. En periode var hun også assisterende helsedirektør.
– Jeg har fått lede e-helsearbeidet i Norge i en oppbyggings- og vekstfase, og det har vært veldig spennende. Arbeidet går nå over i en annen fase, og jeg opplever derfor at tiden er inne for å overlate ledelsen av direktoratet til en annen profil, sier Bergland.
Bergland går over i en stilling i Helse- og omsorgsdepartementet og strategidirektør Karl Vestli vil fungere som direktør i Direktoratet for e-helse inntil ny direktør er ansatt.
Christine BerglandBildet som har blitt skapt i media av et konsulentstyrt direktorat stemmer ikke
– Jeg er privilegert som i en årrekke har fått jobbe sammen med dyktige kollegaer i Helsedirektoratet, senere Direktoratet for e-helse og Norsk Helsenett for å realisere målet om en helhetlig og koordinert helse- og omsorgstjeneste. Det haster å digitalisere Helse-Norge, og jeg har derfor lagt stor vekt på å oppnå resultater, sier Christine Bergland.
I en pressemelding beskriver Bergland de konkrete resultatene som er gjennomført i hennes periode som leder for Direktoratet for e-helse: Sektoren har fått ordningen med automatisk frikort, har innført meldingsutveksling og de nasjonale e-helseløsningene kjernejournal, e-resept og Helsenorge er lansert. - Dette er løsninger som daglig gjør hverdagen enklere og tryggere for både innbyggere og helsepersonell, og som er blitt solide plattformer som det nå bygges videre på i arbeidet med helhetlig digital samhandling, forteller hun.
Utredningen av felles kommunal journalløsning og helhetlig samhandling er ferdigstilt og Bergland er svært glad for at kommunene nå går sammen i et historisk samarbeid om den felles journalløsningen Akson. I regjerningens forslag til statsbudsjett ligger det inne finansiering av både journal- og samhandlingsløsninger. Denne uken ble det vedtatt endringer i helseregisterloven som danner grunnlaget for å gi forskere raskere og enklere tilgang til helsedata gjennom helseanalyseplattformen.